Kirkkonummen Vihreiden kunnanvaltuutetut jättivät valtuuston kokouksessa 19.5. eriävän mielipiteen Kirkkonummen kunnan uudesta metsäohjelmasta. Valtuuston kokousasia.
Eriävä mielipide Kunnan metsäohjelman päivittäminen 19.05.2025/Asianro 48
Kirkkonummen kunnanvaltuuston päätös on vastoin Kirkkonummen kunnan strategiaa ja ilmastotavoitteita. Toteutuessaan ohjelma heikentää asukkaiden osallisuutta, kunnan metsäluonnon monimuotoisuutta, metsien hiilensidontaa sekä asukkaiden virkistysmahdollisuuksia.
Kirkkonummen metsäohjelma heikentää asukkaiden osallisuutta
Uudesta metsäohjelmasta on poistettu asukkaiden kuuleminen toimenpideohjelman hyväksymisen yhteydessä. Metsäohjelman mukaan yhdyskuntatekniikan lautakunta voi muuttaa metsäalueiden luokituksia vuosittain ilman asukkaiden kuulemista, mikä on vastoin avoimen päätöksenteon ja osallisuuden periaatteita.
Metsäohjelman vaikutuksia esimerkiksi metsäluonnon monimuotoisuuteen ja hiilensidontaan ei ole mahdollista arvioida, eikä vaikutusten arviointia ole laadittu
Kunnan metsiä ei ole ohjelman yhteydessä luokiteltu arvometsiin, lähimetsiin, ulkoilu- ja virkistysmetsiin ja talousmetsiin. Eri luokkien toimenpiteet poikkeavat toisistaan voimakkaasti, joten on mahdotonta arvioida, millaisia vaikutuksia ohjelmalla on esimerkiksi metsäluonnon monimuotoisuuteen. Metsäohjelma on myös sisäisesti ristiriitainen etenkin tavoitteiden ja toimenpiteiden suhteen.
Erityisesti talousmetsiksi luokiteltavien metsien hoidon tavoitteet ja toimenpiteet heikentävät luonnon monimuotoisuutta ja metsien hiilensindontaa.
Luonnon monimuotoisuuden ja virkistysarvojen ylläpitäminen tai ilmastotavoitteet eivät ohjaa metsien hoitoa niillä metsäalueilla, jotka tullaan luokittelemaan talousmetsiksi. Metsäohjelman liitteen s. 13 mukaan: “Keskeisin talousmetsän tuottama hyöty on puunmyyntitulot. Metsien hoito- ja hakkuutoimenpiteet suunnitellaan ensisijaisesti korkealaatuisen, tuloa tuottavan runkopuun tuottamiseksi.” Talousmetsäksi luokiteltavissa metsissä käytetään yksipuolista jaksollista kasvatusta, mikä tarkoittaa avohakkuita. Jatkuva kasvatus ja metsien luontainen uudistuminen olisi ollut virkistyskäytön ja luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävämpi vaihtoehto. Metsäohjelman keskeiset ongelmalliset osuudet ovat suurelta osin peräisin päättäjien ehdotuksista, eivätkä näin ollen perustu viranhaltijavalmisteluun (esimerkiksi Yhdyskuntatekniikan lautakunta, pöytäkirja 25.05.2023/Pykälä 60).
Saara Huhmarniemi
Reetta Hyvärinen
Sanni Jäppinen
Johanna Fleming
Miisa Jeremejew
Maarit Orko
Irja Tamm