Turvallinen arki tarkoittaa asuinympäristöä, jossa jokainen voi liikkua vapaasti, asua viihtyisässä yhteisössä ja hyödyntää digitaalisia palveluja ilman huolta tietoturvasta. Se syntyy ennakoivista toimista, yhteisestä vastuunotosta ja esteettömästä ympäristöstä. Kunnan kaavoitus on keskeisessä roolissa turvallisen ja toimivan elinympäristön luomisessa. Kaavoituspäätöksillä määritellään, miten asuinalueet, liikenneväylät, palvelut ja viheralueet sijoittuvat, mikä vaikuttaa suoraan asukkaiden arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen. Hyvin hoidettu infra – kunnossa oleva tiestö, siistit ja ehjät kadut, riittävä valaistus sekä asialliset julkiset tilat – vähentävät onnettomuuksia ja rikollisuutta.
Esteettömyys on tärkeä osa viihtyvyyttä ja sujuvaa arkea: kaikilla, myös liikuntarajoitteisilla ja iäkkäillä, tulee olla helppo pääsy kaduille, rakennuksiin ja julkisiin palveluihin. Esteettömät kulkuväylät, selkeät opasteet ja toimiva joukkoliikenne lisäävät yhdenvertaisuutta ja luottamusta ympäristöön. Siisti ja hyvin hoidettu ympäristö lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Yhteisöllisyys ja toisistamme huolehtiminen ovat tehokkaita keinoja, jotka vahvistavat luottamusta ilman liiallista valvontaa. Kun naapurit tuntevat toisensa ja yhteisössä vallitsee yhteenkuuluvuuden tunne, ympäristöstä tulee viihtyisämpi ja levollisempi kaikille.
Valitettavasti myös Kirkkonummella on nähtävissä nuorten pahoinvointia ja he kokevat turvattomuutta myös kouluissa. Turvallisuutta ei luoda lisäämällä vartijoita tai metallinpaljastimia kouluille, vaan panostamalla ennaltaehkäiseviin toimiin. Ilkivallan ja kiusaamisen torjunta on meidän aikuisten velvollisuus, eikä se saa perustua pelkästään valvontaan. Jos tarvitaan poliisia tai vartijoita nuorten suojelemiseksi, me olemme jo epäonnistuneet. Sen sijaan on syytä panostaa ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten nuorisotyöhön, yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen ja mielekkään vapaa-ajan tarjoamiseen.
Turvallisuus ei kuitenkaan rajoitu vain fyysiseen tai psyykkiseen ympäristöön – myös digitaalinen maailma vaatii suojaa. Kuntalaisten tietojen huolellinen käsittely ja säilytys on nykypäivänä välttämätöntä. Kirkkonummen kunta on havahtunut tietoturvaan ja -suojaan ja selkeitä toimenpiteitä on jo nähtävissä, mutta niitä on vielä vahvistettava. Kunnan on varmistettava, ettei pääse tapahtumaan vastaavaa kuin Helsingin kaupungille, jossa tietoturvapäivityksistä ei huolehdittu ja se mahdollisti hyökkäyksen ja sitä kautta sensitiivisen tiedon vuotamisen rikollisten käsiin. Kunnan on huolehdittava, että kaikki prosessit, joissa käsitellään arkaluonteista tietoa ovat varmasti suojattuja, ne voidaan käsitellä ketterästi ja tietojen säilytys on lainmukaista, turvattua ja nykyaikaisia keinoja hyödyntävä.
Turvallinen elämä on kokonaisuus, joka koostuu fyysisestä ja digitaalisesta suojasta, esteettömyydestä ja yhteisöllisyydestä. Kun huolehdimme toisistamme ja ympäristöstämme, rakennamme tulevaisuutta, jossa jokaisella on hyvä ja huoleton olla.
Anna-Mari Toikka
Kuntavaaliehdokas
Vihreät
Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtaja
Henkilöstöjaoston jäsen
Suomenkielisen kasvatus- ja koulutuslautakunnan varajäsen