Haluaisitko kokea, millaista on liikkua ilman turvallista kevyenliikenteenväylää? Hirsalantiellä ja muilla Kirkkonummen niemiin vievillä teillä tämä on arkipäivää. Liikkuessani näillä teillä jalankulkijana invamopolla minun tulee ajaa liikennesuunnan vastaisesti, kuten säännöt edellyttävät. Invamopon leveys on 65 cm, ja se vie merkittävän osan ajokaistasta. Mikäli ajaisin muun liikenteen mukana, turvallisuuteni olisi vakavasti uhattuna.

Jotta kevyenliikenteenväylien tarve tulisi konkreettisesti esille, tarjoan invamopoani lainaan kuntapäättäjille. Lämpimästi tervetuloa kokemaan itse, millaista on liikkua näillä teillä!

Tietoa on kerätty – mutta tekoja ei näy

Liikenneturvallisuudesta on kerätty tietoa jo vuosikymmeniä, mutta kevyenliikenteenväyliä ei edelleenkään rakenneta riittävällä vauhdilla. Sen sijaan lisätään nopeusmittauksia ja asetetaan nopeusnäyttöjä. Esimerkiksi Hirsalantien varrelle ei ole rakennettu jalankulkuväyliä viimeiseen 30 vuoteen – aikana, jona asutus ja liikennemäärät ovat kasvaneet merkittävästi.

Viisykkönen uutisoi 13.4.2022:
”Tietoja käytetään myös liikenneturvallisuuden parantamiseen. Vaikka nopeusnäyttöjen tuloksista usein raportoidaan nopeuden ylityksiä, haluamme tuoda esiin myös sen, että merkittävä osa autoilijoista noudattaa nopeusrajoituksia varsin hyvin. Tästä haluammekin kiittää kuljettajia.”

Kiitokset ovat toki paikallaan, mutta turvaavatko ne jalankulkijoiden hengen ja terveyden?

Turvallisuus unohtunut

Hirsalantiellä kevyenliikenteenväylien rakentaminen on ollut mahdollista jo 30 vuoden ajan. Asutuksen lisääntyessä ja liikenteen kasvaessa turvalliset kulkuväylät ovat entistäkin tärkeämpiä. Talvisin aurauslumet peittävät tienpenkat, jolloin jalankulkijat joutuvat kävelemään keskellä ajokaistaa – tietä, jolla ylinopeuksia ajetaan jopa 93–98 prosentin varmuudella.

Samana päivänä Viisykkönen kertoi:
”Kun lasketaan lievemmät ylinopeudet mukaan (alle 10 km/h), huonoimmat tulokset saatiin Sepänkyläntieltä, Hirsalantieltä ja Vilhonkummuntieltä. Niillä ei mittausajankohtana listattu juuri ollenkaan nopeusrajoitusta tarkkaan noudattavia autoilijoita. Ylinopeutta ajoi 93–98 prosenttia ohiajaneista.”

Montako onnettomuutta tarvitaan, ennen kuin turvalliset kevyenliikenteenväylät rakennetaan?

Kunnan vastuu

Liikenneturvallisuuden tulisi olla yhdenvertainen oikeus kaikille Kirkkonummen alueella liikkuville. Kevyenliikenteenväylät eivät synny itsestään – ne vaativat suunnittelua ja päätöksentekijöiden aktiivisia toimia. On aika siirtyä mittauksista ja suunnitelmista konkreettisiin tekoihin.

Rakennetaan turvallisia kulkuyhteyksiä kaikille tienkäyttäjille – nyt, eikä vasta sitten, kun onnettomuuksia on jo sattunut.

Hannele Rauhanen 19.2.2025
Vammaisaktivisti
Kunta- ja aluevaaliehdokas
Kirkkonummen Vihreät