Kirkkonummen kunnanvaltuusto päätti 3.3. kokouksessaan ostaa n. 35 ha kokoisen maa-alueen BRÅTAÄNG-nimisestä kantatilasta. Kantatilasta noin 5 hehtaarin alue keskeisellä sijainnilla jäi edelleen myyjän omistukseen. Kaupan hinta on 1,4 miljoonaa euroa. Alue on sama, jonka monet kuntalaiset ovat oppineet tuntemaan Ekoälykylän nimellä.
Maanomistaja markkinoi voimakkaasti alueen kehittämistä uudenlaisen ekologisen ja yhteisöllisen asumisen konseptilla. Visioissa Ekoälykylä oli vähäpäästöinen, energiaa tuotettaisiin paikallisesti, asukkailla olisi käytössään yhteinen kylätalo ja matkat julkisen liikenteen äärelle hoituisivat jopa robottibusseilla. Ekoälykylä nostettiin kunnan muutoinkin täyteen kaavoitusohjelmaan.
Vihreät huolestuivat jo kaavoituksen edetessä siitä, että Ekoälykylän alkuperäinen idea yhteisöllisestä ja ekologisesta asuinalueesta tuntui katoavan. Sen sijaan alueen kaavamääräykset ja rakentamisen ratkaisut olivat hyvin samankaltaisia kuin tavanomaisilla asuinalueilla. Asiaan kiinnitti lausunnossaan huomiota myös esimerkiksi ELY-keskus.
Ristiriita myyntipuheiden ja toteutuksen välillä korostui entisestään kun kävi ilmi, että alueelle oli läjitetty luvatta maa-aineksia rakennustyömailta. Alueella tehtiin myös luontoselvityksen valmistumisen jälkeen hakkuita metsässä, jossa oli luontoselvityksessä osoitettuja merkittäviä luontoarvoja, kuten liito-oravan elinympäristöä.
Ekoälykylän tarina sellaisena kuin se julkisuudessa esitettiin tuli 3.3. virallisesti päätökseensä, kun kunnanvaltuusto osti alueen 1,4 miljoonalla eurolla. Kokouksessa Saara Huhmarniemi teki palautusesityksen, joka kuitenkin hävisi äänestyksessä. Samoin hävisi Sanni Jäppisen tekemä evästysesitys siitä, että kaavan alkuperäisiä tavoitteita sisällytettäisiin vielä valmisteilla olevaan asemakaavaan. Samalla hukattiin mahdollisuus lunastaa niitä ekologisuuteen ja yhteisöllisyyteen liittyviä lupauksia, joilla kaavahankkeeseen alunperin lähdettiin.
Kiinteistökehittäminen on riskinsä sisältävää yritystoimintaa siinä missä muutkin. Vaikka ajat ovat huonot myös rakentamisen alalla, ei kunnan tehtävänä ole tulla veronmaksajien rahoilla yksityisen kiinteistökehittäjän avuksi tilanteessa, jossa riskit konkretisoituvat ja suunnitelmat eivät syystä tai toisesta ota onnistuakseen.
Sen sijaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut kestävällä tavalla. Tämän kunnan lakisääteisen tehtävän toteuttamisessa 1,4 miljoonalle olisi ollut tuottavampaa käyttöä.
Kirkkonummella 4.3.2025
Vihreä valtuustoryhmä