Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen koulussa ja varhaiskasvatuksessa tulee olla opettajien ja ohjaajien työpanoksen lisäksi riittävästi moniammatillista osaamista ja resursseja. Opettajilla, lastenhoitajilla ja ohjaajilla on pääasiallisena työtehtävänä kasvatus- ja opetustyö ja tähän tulee päätöksentekijöiden heille luoda edellytykset. Kaikille turvallinen ja hyvä päiväkoti- tai koulupäivä tukee paitsi lapsia ja nuoria myös henkilökunnan työssäjaksamista. Varhaiskasvatuksen ja opiskeluhuollon kuraattorien, psykologien ja terveydenhoitajien sekä kouluissa kouluvalmentajien ja koulunuorisotyöntekijöiden läsnäolo päiväkotien ja koulun arjessa varmistaa sen, että hyvinvoinnin tuki kohtaa lapsen ja nuoren oikea-aikaisesti. Tärkeää on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus kasvaa hyväksytyksi osaksi yhteisöä ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa.

Varhaiskasvatus ja koulu ovat avainasemassa tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisessa, kiusaamiseen puuttumisessa sekä syrjäytymisen ennaltaehkäisemisessä, joten on tärkeää, että koululla on tähän työhön riittävät resurssit. Kiusaamisen ennaltaehkäisy on jatkuvaa työtä, joka alkaa varhaislapsuudessa ja jatkuu läpi kouluvuosien. Tämä vaatii sekä opettajien että muiden koulun ammattilaisten aktiivista panostusta. Tavoitteena on, että koulut ja päiväkodit ovat turvallisia oppimisympäristöjä, joissa lapset ja nuoret voivat kasvaa ja kehittää tärkeitä sosiaalisia taitoja aikuisten tukemana. Edellytyksenä on, että ryhmäkoot ovat riittävän pienet ja mahdollistavat näin olosuhteet, joissa aikuiset ehtivät kohdata jokaisen lapsen ja nuoren, sekä puuttua mahdollisiin kiusaamistilanteisiin. Myös se, että tukea tarvitseville oppilaille on riittävä kasvun ja oppimisen tuki, lisää koulupäivien turvallisuutta, vähentää konflikteja oppilaiden kesken ja mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle onnistumisen kokemuksia ja tilaisuuksia oppia vuorovaikutus- ja kaveritaitoja.

Yhteisön, erityisesti vanhempien, aktiivinen rooli kiusaamisen ehkäisyssä on myös ratkaisevan tärkeää. Vanhempien kanssa tehtävää yhteistyötä tulisi lisätä, osallisuutta vahvistaa, sekä tukea vanhemmuutta ja luoda mahdollisuuksia vanhempien väliseen vertaistukeen. Väkivaltatilanteisiin puuttumisen pitää olla selkeää ja systemaattista ja tarvittaessa avuksi on saatava myös poliisi. Lasten ja nuorten väkivaltakäytös pitää katkaista nopeasti.

Toimiva varhaiskasvatus ja koulu ovat tärkeitä perheiden arjen tukemisessa. Kaksivuotinen esiopetus ja maksuton varhaiskasvatus toisivat varmasti enemmän lapsia varhaiskasvatuksen pariin ja loisivat näin myös mahdollisuuksia niin lasten kuin perheiden tukemiseen. Tästä hyötyvät lapset, jos varhaiskasvatuksen laatu pidetään samalla korkeana.

Päiväkodeissa ja kouluissa on lisäksi tärkeää tehdä arvotyöskentelyä aikuisten kesken ja vahvistaa näin yhteisöllisyyttä, moninaisuuden ymmärtämistä ja luoda puitteet yksiköiden toiminnalle. Vaikka toimipaikkakohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien lakisääteisyys poistettiin, on tärkeää, että Kirkkonummella ne tehdään jatkossakin. Tähän tulee kunnan päätöksenteossa budjetoida rahat. Oppimisen tuen uudistuksen myötä on tärkeä huolehtia myös siitä, että opiskeluhuollon kuraattoreiden, terveydenhoitajien ja koulupsykologien määrästä ei tingitä vaikkei heitä enää velvoiteta osallistumaan monialaisiin käsittelyihin lasten ja nuorten oppimisen tukea valmisteltaessa. Kunnan kaikessa lapsiin ja perheisiin liittyvässä päätöksenteossa tulisi ottaa käyttöön lapsivaikutusten arviointi, jolloin päätöksenteko olisi aidosti lapsilähtöistä.

Kiusaaminen ja syrjäytyminen ovat läheisesti toisiinsa kytkeytyviä ilmiöitä. Kiusaaminen voi johtaa nuoren eristäytymiseen ja jopa nk. komeroitumiseen, joka on äärimmäinen muoto sosiaalisesta vetäytymisestä. Tällöin yksilö ei enää kykene luomaan sosiaalisia suhteita, mikä voi johtaa heikentyneeseen itsetuntoon ja psyykkisiin ongelmiin sekä masennukseen. Kiusaamisen ennaltaehkäisy varhaiskasvatuksessa ja koulussa voi siis ennaltaehkäistä myös syrjäytymistä.

Vihreät
Inka Hopsu, Kansanedustaja
Johanna Fleming, kunta- ja aluevaaliehdokas
Miisa Jeremejew, kuntavaaliehdokas
Irja Tamm, kuntavaaliehdokas