Valitettavasti monilla vammaisilla henkilöillä ei ole mahdollisuutta käyttää jokaisenoikeuksia itsenäisesti. Tämä rajaa heidän kokemuksiaan luonnossa liikkumisesta. Luonnossa liikkumisesta ja oleskelusta saadaan monipuolisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Vaikutukset ovat mitattavia, ja niitä on tutkittu jo melko kattavasti Suomessa ja kansainvälisesti.

Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu. Esteetön luontoreitti tarjoaa kaikille mahdollisuuden nauttia luonnosta – myös niille, joilla on liikunta- tai näkörajoitteita. Esteettömän luontoreitin rakentaminen tuo luonnon lähemmäksi kaikkia. 

Hyvä esteetön luontoreitti luo saavutettavuutta ilman, että luonnon kestokyky kärsii. Esteettömän luontopolun rakentaminen onkin monitahoinen prosessi, jossa on otettava huomioon sekä säädökset että luonnon suojelu. Luonnon koskemattomuus on ensisijaisen tärkeää, mutta samalla on varmistettava, että reitti tarjoaa kaikille turvallisen ja miellyttävän kulkuväylän. Kirkkonummella Linlon saaren vaativa esteetön luontoreitti on hyvä esimerkki. Suunnittelun yhteistyöhön osallistuvat niin maanmittauksen ja reittisuunnittelun ammattilaiset kuin myös vammaisryhmien edustajat, jotta reitistä saadaan toimiva ja tarpeisiin vastaava. Linlon tulevan kaksisuuntaisen jatkoreitin suunnittelussa huomioidaan alusta lähtien käyttäjäkunnan tarpeet. Vaativaan saaren kallioiseen ja hetteikköiseen maastoon tavoitellaan reitin nousukulmia säädösten mukaisiksi.  

Esteetön luontopolku hyödyttää laajaa käyttäjäkuntaa. Se ei palvele vain vammaisia henkilöitä, vaan myös esimerkiksi lastenvaunuja työntäviä, iäkkäitä tai liikuntarajoitteisia ihmisiä, jotka käyttävät apuvälineitä, kuten keppejä tai rollaattoreita. Näkövammaisille on usein tarjolla ääninauhoitteita ja kosketuselementtejä, jotka mahdollistavat luonnon aistimisen omalla tavallaan.

Esteettömän matkailun kasvu on selvästi nähtävissä esimerkiksi Helsingissä, jossa Lammassaaren esteettömän luontopolun avaamisen jälkeen kävijämäärät ovat kasvaneet noin 40 %. Tämä kertoo siitä, että kysyntää esteettömille reiteille on, ja ne tuovat lisäarvoa myös matkailun saralla. Kuntakohtainen yhteistyö, kuten maastoon soveltuvien apuvälineiden vuokraus, voisi olla seuraava askel esteettömän matkailun edistämisessä kaikkialla Suomessa.

Hannele Rauhanen
vammainen kuntavaaliehdokas,
vammaisaktivisti
Kirkkonummen Vihreät