Julkaistu Kirkkonummen sanomissa 8.3.2018
Kirkkonummella ollaan kehittämässä itäisen kuntakeskuksen, Masalan tulevaisuutta. Alueelle on valmistunut jo kaksi uutta asemakaavaa ja suunnitteluvaiheessa on ollut koko Masalan seutua käsittävä osayleiskaava.
Masala todellakin tarvitsee kehittämistä, kuten asuntorakentamista, työpaikkoja ja sen kautta uusien palveluiden järjestämistä. Tällä hetkellä nähtävillä oleva osayleiskaavaluonnos näyttäisi mahdollistavan jopa 10 000 uutta asukasta. Tällöin paine mm. lapsiperheiden ja vanhustenpalveluiden järjestämiseen sekä riittäviin ja monipuolisiin virkistysalueisiin ja lähiluontoon kasvaa. Osayleiskaavaluonnos unohtaa, että hyvinvointi lähtee lähiluonnosta ja sitä käyttävät koulut ja päiväkodit myös perheiden vapaa-ajan ulkopuolella.
Kaavasuunnitelmassa Masalaan on osoitettu uusi asuinalue, kaavaluonnoksen lounaisosassa heti Hulluksen-asuinalueen kupeeseen, joka ei linkity jo aiempaan asutukseen ja näin ollen radikaalisti heikentää mm. nykyasukkaiden pääsymahdollisuuksia Keskusmetsään ja kaventaa ulkoilureittejä oleellisesti. Masalaan esitetään myös metsäluontoa pirstoavaa tiehanketta, jonka tarpeellisuus on kyseenalainen -välillä Masalantie-Sepänkyläntie. Uudelle tielinjaukselle ei ole tarvetta, jos kaavassa ei osoitettaisi irrallista asuinaluetta keskelle nykyisiä virkistysalueita.
Kaavaluonnoksessa useat viheralueet jäävät vain kapeiksi takapihanomaisiksi metsäkaistaleiksi asutuksen väleihin, jolloin niiden merkitys lähivirkistys- ja luontokohteina heikkenisi olennaisesti, vaikka tarkoitus näillä ns. vihersormilla onkin hyvä – virkistysalueiden ja lenkkipolkujen mahdollisimman monelle lähelle saattaminen. Samalla suunnitellut rakennuskohteet kaventavat viheryhteyttä koko kuntamme tärkeimmälle luontoalueelle Porkkalan ja Meikon lisäksi, eli Keskusmetsään.
Esimerkiksi Masalan nyt rakenteilla olevan upean urheilupuiston välttämätön yhteys Framnesinpuiston kautta Keskusmetsän rikkaaseen luontoon ja tärkeään lähiliikuntapaikkaan menetettäisiin. Keskusmetsän säilyminen mahdollisimman laajana kokonaisuutena Masalan ja kunnan keskustan välillä tarjoaa huomattavia potentiaalisia mahdollisuuksia erilaisille virkistystoiminnoille, liikkumismuodoille ja luonnonsuojelulle.
Myös eläinten vaellusten ja liikkumisen kannalta on keskeistä, että rakentamattomia, riittävän leveitä ekoväyliä jätetään kaavoitusrakentamisen ulkopuolelle. Uudet rakennusalueet tulisikin luonnon ja asukkaiden virkistysmahdollisuuksien säilyttämiseksi muodostaa tiiviinä, yhtenäisinä kohteina. Tämä olisi myös ekologisesti sekä energiankulutuksen ja ilmastonmuutoksen kannalta hajautettua rakentamista parempi ratkaisu.
Onko kaavaluonnoksen mahdollistama tulevaisuuden jopa 15 000 asukasmäärä Masalan alueella tavoiteltava? Vastaako asukasmitoitus kaavaluonnoksen palvelutuotannon- ja ulkoilualueiden mitoitukseen, jotta itäisen kuntakeskuksen tulevaisuus olisi elinvoimainen ja alue houkutteleva. Masala ei saa jää kakkosluokan kuntakeskukseksi.
Masalalalle Yes!
SANNI JÄPPINEN, MMM, kuntatekniikan lautakunnan jäsen
RIKU CAJANDER, ympäristöekologi